Köpürge ne demek?
Aslında köpük anlamına gelen ve şamanların davulları için kullanılan çok eski bir Türkçe kelime (bkz: kam). Aynı zamanda savaş davulu anlamına da gelir.
Eski Türklerde nevbet ne demek?
Bu makale Nevbet’in kökenini, Türk-İslam devletlerindeki kullanımını ve türevlerini açıklamaktadır. Nevbet sözlükte; çağ, şans, topluluk, felaket ve nöbet anlamına gelir. Genellikle “bir askeri bandonun imparatorun sarayı veya çadırı önünde davul çalarak sunduğu müzik” anlamında kullanılır.
Eski Türklerde yaka ne demek?
Ahmet Caferoğlu’nun Eski Uygur Türkçesi sözlüğünde, “yaka”nın birinci anlamı “ücret, kira bedeli, kira”, ikinci anlamı ise “yan, kenar, çevre” olarak verilmiştir. “Düzenlemek”, “örgütlemek”, “sıraya koymak” anlamları “yakalamak” için kullanılmıştır (Caferoğlu, 1968, s.
Kün nedir eski Türklerde?
Kün Ana veya Güneş (Küneş) Ana olarak da bilinir. Bazen Yaşık Ana olarak da adlandırılır. Moğollar ona Nar (Nara) Ece derler. Altay Türklerinin Tengrizm inancında, göksel dünyanın en yüksek seviyesinde güneşle birlikte yaşayan kutsal bir varlıktır ve bir güneş tanrıçası olarak kabul edilebilir.
Köpüre ne demek?
Çok öfkelenmek, hiddetlenmek: İkisi de gittikçe öfkelenirler, birbirlerine her şeylerini anlatırlar. (Hüseyin R. Gürpınar)
Eski Türklerde burkan ne demek?
Tuvalılar arasında bu kelime doğrudan “Tanrı” anlamında kullanılırken, Moğollar arasında iyi ruhları tanımlamak için kullanılır. Ayrıca Burkan olarak da adlandırılır. Daha sonra Porhan (Porkan) biçimlerine de dönüşmüştür. Ayrıca Budizm ve Lamaizm döneminde Buda’nın Türk eşdeğeri olarak ortaya çıkar.
Tıraz nedir ne demek?
Halifelerin, yöneticilerin ve devlet adamlarının unvanlarını ve lakaplarını ve dokundukları atölyeyi taşıyan altın işlemeli ve yazıtlı giysi. Sözlükte “süslemek, süslemek” anlamına gelen tırâz kelimesi Farsçadan Arapçaya geçmiştir. Kelime ayrıca “iyi ve güzel olan her şey” anlamında da kullanılır.
Eski Türklerde tuğ ne demek?
Buna göre, eski Türk inanç sisteminde tuğ, törensel veya dini bir enstrümandır. Kamların tüfü, bir sopaya veya bastona tutturulmuş at kılından yapılırdı. Bu baston aynı zamanda “kamın rütbesi”ydi. Ayrıca, ruhlar kam ilahilerinde ve dualarında kişileştirilir ve “tuğ sahipleri” olarak kabul edilirdi.
Çetr ne demek?
Bazı İslam ve Türk devletlerinde egemenlik sembollerinden biri. Farsçadan Türkçeye geçen ve “şemsiye, çadır” anlamına gelen çetrin kelimesi, Sanskritçe çattra (gölgelik, barınak) kelimesinden türemiştir (bkz. ÇADIR). Chetr (mizalle), hükümdar sefere çıktığında veya alayla bir yere gittiğinde başının üzerinde tutulurdu.
Eski Türklerde şanyü ne demek?
Çince karakterin günümüzdeki okunuşu Chanyu’dur; Tanhu, Tanju, şanhu, şanyü, çanyü gibi biçimlerde okunmuştur. Hun dilinde “imparator” anlamına gelen bu unvan, “sonsuz genişlik, ihtişam, büyüklük” anlamına gelir.
Yek nedir eski Türkçe?
Türk ve Altay halk inançlarında Yek şeytandır. Yeg veya Yig olarak da bilinir. İnsanlığı yoldan çıkaran ve kötülüğün sembolü olan bir varlıktır. Tanrı’ya isyan etmiştir.
Eski Türklerde töz nedir?
Öz. Eski Türkler için töz önemli bir kavramdır. Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Moğolların “Ongun” inancına paralel olduğu düşünülen “töz”, atalardan kalma tasvirlerin yapılıp korunması olarak yorumlanmaktadır.
Oğuş ne demek?
Eski Türkçede “aile” kelimesi “oguş” anlamına gelir. 💠 Oguş kelimesi bize ilk kez “Orhun yazıtları”nda gelir. Bu kelime; kabile, soy, boy, akraba, nesil anlamına da gelir.
Eski Türklerde güneş ne demek?
Güneş, ay ile birlikte dünyanın merkezi sayılan Altın Dağ’ın etrafında dönen gök cisimlerinden biridir. Türk mitolojisindeki güneş inancı veya güneş tapınma inancının karşılığı Kün’dür. Güneş, yaşamın ana kaynağı olduğundan dişil olarak algılanır.
Budunu ne demek?
Budun terimi Göktürk Kağanlığı’nı ifade eder; Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasından sonra ortaya çıktığına inanılır. Aynı zamanda “Beyler Budun” (bazen “Ak Budun”) terimi “soylular ve sıradan insanlar” kitlesini ifade etmek için kullanılırdı.
Ağılıg nedir?
İsim: Vergi memuru.
Eski Türklerde şanyü ne demek?
Çince karakterin günümüzdeki okunuşu Chanyu’dur; Tanhu, Tanju, şanhu, şanyü, çanyü gibi biçimlerde okunmuştur. Hun dilinde “imparator” anlamına gelen bu unvan, “sonsuz genişlik, ihtişam, büyüklük” anlamına gelir.
Berge nedir İslamiyet öncesi?
en yaygın anlamı kırbaçtır. “Bir hırsız dövülür, bir eşek kırbaçla veya değnekle sürülür.”
Tamgacı nedir?
Tamgacı: Devletin dış işlerinden sorumlu kişiye “Tamgacı” denir. Tarkan: İslamiyet öncesi Türk devletlerinin ordu komutanlarına “Tarkan” ünvanı verilirdi. Apa: Devlet içinde çeşitli görevleri yerine getiren sivil yöneticilere “Apa” denir.